Nederlanders wonen vergeleken met andere Europeanen vrij ruim, maar we betalen wel bovengemiddeld veel geld voor onze huisvesting. Doordat ons land dichtbevolkt is en de beschikbare ruimte schaars, loopt ook de nieuwbouw achter ten opzichte van andere Europese landen.

Dat blijkt uit een internationaal rapport dat economen van ING donderdag publiceerden. Daarin wordt een vergelijking gemaakt tussen tien Europese landen.

Nederlanders wonen relatief groot: 2,1 kamer per persoon

Nederlanders hebben gemiddeld genomen 2,1 kamer per beschikking. Veel meer dan Polen en Italianen, die gemiddeld respectievelijk 1,1 en 1,4 kamers ter beschikking hebben. Alleen de Belgen en Ieren kunnen zich meten aan de ruimte die Nederlanders binnenshuis hebben.

In onderstaande tabel van ING staat het aantal beschikbare kamers per persoon per land. Zoals je kunt zien, is het verschil tussen koplopers Nederland, België en Ierland en hekkensluiter Polen groot.

Het aantal kamers dat mensen in verschillende Europese landen ter beschikking hebben.
Het aantal kamers dat mensen in verschillende Europese landen ter beschikking hebben.
ING

Nederlanders betalen relatief veel voor hun woning

Wel is Nederland het op twee na duurste land uit de selectie om in te wonen. De doorsnee Nederlander betaalt meer dan 16 procent van zijn of haar besteedbare inkomen aan wonen, inclusief gas en licht.

Er zijn bovendien grote verschillen tussen huiseigenaren en huurders. Door de hypotheekrenteaftrek betaalt de doorsnee huizenbezitter in Nederland maar zo'n 5 procent van zijn besteedbare inkomen aan wonen, terwijl de doorsnee huurder meer dan 40 procent van de besteedbare inkomsten aan wonen spendeert. Dat laatste heeft vooral te maken met relatief hoge huurprijzen op de vrije markt in Nederland.

In onderstaande tabel uit het - Engelstalige - onderzoek van ING zie je wat je in Nederland gemiddeld betaalt aan woonkosten, in vergelijking met negen andere landen. Nederland zit boven het EU-gemiddelde, dat wordt weergegeven met het grijze balletje.

Nederland is een van de duurste landen van Europa om in te wonen.
Nederland is een van de duurste landen van Europa om in te wonen.
ING

Nederlanders gaan relatief vroeg op zichzelf wonen

Ook al is er sprake van grote woningschaarste in Nederland, toch verlaten jongeren in ons land relatief vroeg het ouderlijk huis. Nederlandse jongeren gaan met gemiddeld 23,6 jaar op zichzelf wonen. Alleen jonge Zweden gaan eerder het huis uit. Spanjaarden en Italianen gaan pas rond hun dertigste op zichzelf wonen.

Volgens ING zou hierbij wel sprake kunnen zijn van culturele verschillen. Zo lijkt het erop dat Nederlandse jongeren niet direct hun droomhuis betrekken, zodra ze op zichzelf gaan wonen. Nederlanders gaan vaak eerst op kamers wonen, om pas jaren later een appartement of eengezinswoning te betrekken.

In onderstaande tabel van ING zie je hoe vroeg Nederlandse jongeren al het huis uitgaan, ondanks het feit dat de schaarste aan woningen in Nederland groot is.

Nederlandse jongeren gaan in Europees opzicht al vroeg op zichzelf wonen.
Nederlandse jongeren gaan in Europees opzicht al vroeg op zichzelf wonen.
ING

Nederland bouwt relatief weinig nieuwe woningen

Om de woningschaarste tegen te gaan, wil demissionair woonminister Hugo de Jonge tot 2040 1 miljoen nieuwe huizen erbij bouwen. Een extra uitdaging hiervoor is dat Nederland een van de dichtstbevolkte landen is uit de tien EU-landen die ING onderzocht. Projectontwikkeling kan daardoor relatief lastig zijn, aangezien veel grond al in gebruik is, schrijft de bank. In Zweden, Ierland en Spanje is juist veel meer ruimte om bij te bouwen.

Nederland blijft in Europees opzicht overigens niet ver achter qua bouwvolume, blijkt uit het onderzoek. De woningvoorraad wordt in Nederland jaarlijks met 0,8 procent uitgebreid met nieuwbouwwoningen.

Al is dat beduidend minder dan in Polen (1,3 procent) of Oostenrijk (1,1 procent), we doen het beter dan bijvoorbeeld Italië en Spanje. Die landen realiseren er jaarlijks maar 0,3 procent nieuwe woningen bij. Volgens ING kampen ook andere landen met ingewikkelde juridische processen rondom projectontwikkeling, financiering en voldoende geschikte bouwgrond.

In onderstaande tabel zie je dat Nederland in Europees verband dan wel achterloopt qua bouwvolume, maar ook weer geen hekkensluiter is.

Het bouwvolume in Nederland is in Europees opzicht matig.
Het bouwvolume in Nederland is in Europees opzicht matig.
ING

LEES OOK: Dit zijn de 10 populairste Europese steden onder jonge, Nederlandse ‘digital nomads’ die een tijdje in het buitenland willen werken